Ayalan Köyü
Köyümüzün Tarihçesi

Neden Ayalan
Olayın geçtiği dönem karasaban dönemi.
Olayın geçtiği zamanlarda Ayıalanı adını alan düzlükte tarlası olan dindar bir çiftçi,erkenden gelip tarlasını sürmeye başlamış. Öğle namazı zamanı gelmiş.Hem kendisi hem öküzleri yorulan çiftçi dinlenmek istemiş. Öküzlerin başına yem torbalarını takmış, kendi de yemeğini yemiş namaz kılmaya başlamış. O sırada dağdan gelen aç bir ayı öküzün birini öldürüp yemeye başlamış.Namaz kılmakta olan çiftçi hayvanın bağırmalarını duyduğu halde namazı bırakmamış. Namazı bitirince bakmış ki hayvanın biri ölmüş yarısı yenmiş. Az ilerde güçlükle yürüyen bir ayı görmüş.Koşup yakalamış kulağından.Ayı çok yediği için çiftçiye karşı koyacak durumda değilmiş.Çiftçi sinirli.Ekim yarım kalmış.

Sabanla sürülen tarlalar
Ayının boynuna bir ip bağlayarak öteki öküzün yanına getirmiş, bağırmış:
- Be ayı sende Allah korkusu yok mu? Öküzümü yedin, karnını doyurdun. Bizim evdeki çocuklar ne yiyecek. Şimdi bana kim yardım edecek. Ekilecek bir evlek yer var. Yediğin öküzün yerine sen geçeceksin. Sakın direnmeye kalkma. Bende seni öldürürüm.
Sabanla sürülen tarlalar
Çiftçi boynundaki ipi çekince ayı direnmek istemiş. Sinirlenen çiftçi ucunda uzun, sivri uçlu çivi çakılı değneği batırmış ayıya. Canı yanan ayı çiftçinin istediği yere yürümek zorunda kalmış. Çiftçi ayıyı öteki öküzün karşısına getirip boyunduruğu boynuna bağlamış. Başlamış tohum attığı sürülmemiş yeri sürmeye. Ayı çifte alışık değil. Hem de karnı çok doymuş. Öteki öküzün karşısında yavaşlayınca çitçi tığı arkasına batırıyor, canı yanan ayı hem bağırıyor hem hızlanıyormuş. O sırada köylerine dönmekte olan birkaç köylü ayının bağırmasını duyunca irkilmiş. Bakmışlar ki ayı bir öküzün karşısında çift sürüyor. Hem gülmüş hem şaşırmışlar. Bu zamana kadar ayı ile çift sürüldüğünü ne gördük ne de duyduk. Bundan sonra ayının çift hayvanı olarak kullanıldığı bu alana ‘’Ayıalanı’’ diyelim demişler.Gülnar İlçesinin Taşoluk Köyü yakınındaki bu düzlüğün adı bundan sonra ‘’Ayıalanı’’ olarak söylenir olmuş.